Yapay zekanın en çok etkileyeceği meslekler belli oldu

TAKİP ET

Yeni bir araştırma, yapay zekanın etkisine en çok maruz kalacak meslekler ortaya çıktı. Hızla gelişen teknoloji, yazılım mühendislerinden tamircilere kadar çeşitli meslekleri ne kadar etkileyecek? İşte detaylar...

Yapay zeka (AI) teknolojisi, son yıllarda hızlı bir gelişim gösterirken, çeşitli endişeleri de beraberinde getiriyor. Bazı uzmanlar, bu teknolojinin birçok insanı işsiz bırakabileceğini ve hatta insanlık için tehlike oluşturabileceğini öne sürüyor. 

YÜKSEK GELİRLİ MESLEKLER DAHA FAZLA ETKİLENEBİLİR

Teknoloji ve iş gücü piyasasına ilişkin en son araştırmalar, yazılım mühendisleri ve veri bilimcileri gibi yüksek gelirli mesleklerin, düşük ücretli çalışanlara göre yapay zekanın etkisine daha fazla maruz kalabileceğini gösteriyor. Science dergisinde yayınlanan ve 900'den fazla mesleği analiz eden bir çalışmaya göre, çalışanların neredeyse beşte biri, görevlerinin en az yarısının makine öğrenimindeki ilerlemelerden etkilenme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor. 

ÇALIŞMA SÜRESİNİ AZALTACAK

Pensilvanya Üniversitesi'nden yardımcı doçent Daniel Rock, "Yapay zekaya maruz kalmak çalışanlar için hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu aşamada, iş gücü talebi üzerinde uzun vadeli etkilerin ne olacağını tahmin etmek zor" dedi.

HANGİ MESLEKLER ETKİLENECEK?

OpenAI ve Birleşik Krallık'taki Center for the Governance of AI'den uzmanlar, iş ve işçi özelliklerini içeren geniş bir veri tabanından 923 mesleği analiz etti. Bu çalışmada, hızla ilerleyen yapay zeka teknolojisinin bir görev için harcanan süreyi en az yarı yarıya azaltma potansiyeli değerlendirildi. Araştırma sonuçlarına göre, yapay zekânın en çok etkileyeceği meslekler arasında blockchain mühendisleri, klinik veri yöneticileri, halkla ilişkiler uzmanları ve finansal analistler yer alıyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Chapman Üniversitesi'nden yardımcı doçent Sarah Bana, bu araştırmanın önemli bir katkı olduğunu belirtiyor ve yapay zekanın çalışma hayatı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu vurguluyor. Birleşik Krallık Alan Turing Enstitüsü'nde etik araştırma görevlisi Mhairi Aitken ise çalışmanın, varsayımsal gelecek senaryolarına ilginç bir genel bakış sunduğunu ve çalışanların ihtiyaçları ile endişeleri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Gelişen yapay zeka, iş dünyasında büyük değişimlere yol açacak gibi görünüyor. Bu değişimlere hazırlıklı olmak, hem çalışanlar hem de işverenler için kritik önem taşıyor.
 

yapay zeka OpenAI