Ülker'den bomba mobil robot projesi

TAKİP ET

Türkiye'nin öncü gıda şirketi Ülker, üretimden insan kaynaklarına, performans yönetiminden satışa kadar geniş bir yelpazede dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarına hız veriyor. Bu kapsamda, Gebze Fabrikası'nda devreye alınan 20 otonom mobil robot, ham madde ve ambalaj dahil olmak üzere 2 bin 600 çeşit malzemeyi taşıyabiliyor. Robotlar, fabrikada üretim verimliliğini ve maliyet avantajını artırmaya yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

İş süreçlerinin her aşamasında dijitalleşme ve teknolojiyi etkili bir şekilde kullanan Ülker, Gebze Fabrikası'nda yeni bir teknoloji yatırımına imza attı. Özellikle Ülker Gebze Fabrikası'nın altyapısına özel olarak tasarlanan 20 adet otonom mobil robot (AMR - Autonomous Mobile Robots), fabrika içinde ham madde ve malzeme tedariki için aktif olarak görev yapmaya başladı.

Fabrika genelinde 2 bin 600 farklı malzemeyi taşıma kapasitesine sahip olan robotlar, tesis operatörünün sisteme girdiği talepler doğrultusunda göreve başlıyor. Talebin onaylanmasıyla birlikte robotlar, malzemeyi depodan alarak belirlenen noktaya teslimat yapmak üzere hareket ediyor. Bu otonom mobil robotlar, altı asansör ve otuz iki kapıyla iletişim kurabiliyor ve her biri günde 150 sefer, 53 km yol kat edebilme özelliğine sahip. Özellikle fabrikanın hamur hane, fırın ve ambalaj katlarında 2 kilometrelik güzergahı takip edebilen robotlar, görevlerini tamamladıktan sonra şarj istasyonuna dönerek yeni talepleri bekleyebiliyor veya başka görevleri yerine getirebiliyor.

Ülker CEO'su Mete Buyurgan, dijitalleşme ve teknolojiyi iş süreçlerinin her aşamasında etkin bir şekilde kullanma çabalarını sürdürdüklerini belirtti. Gebze fabrikasında Arçelik ve SK Robotik iş birliğiyle özel olarak geliştirilen 20 otonom mobil robotun devreye alındığını açıkladı. Robotlarla birlikte verimlilik, süreçlerin sadeleşmesi, hızlanması, maliyet kontrolü ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli bir adım attıklarını vurgulayan Buyurgan, gelecekte benzer teknolojileri üretim alt yapılarına entegre etmeye devam ederek, operasyonel mükemmellik hedeflerine yönelik yatırımlarını sürdüreceklerini ifade etti.

Dijital teknolojilerin hızla geliştiğini ve iş dünyasının gündemini sürekli olarak etkilediğini belirten CEO, yapay zeka, otomasyon, büyük veri analitiği ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin öne çıktığını dile getirdi. Ayrıca, IoT ve Endüstri 4.0 gibi teknolojilere yakından odaklandıklarını söyleyen Buyurgan, tedarik zinciri süreçlerini uçtan uca takip ettiklerini ve IoT sistemiyle üretim makinelerini anlık olarak izleyip gerekli aksiyonları aldıklarını belirtti. Buyurgan, dijitalleşme projelerine hız vererek devam edeceklerini söyledi.