Son 6 yılın en büyük Güneş patlaması kaydedildi
Perşembe günü gerçekleşen olağanüstü Güneş patlaması, NASA'nın kameraları tarafından kaydedilerek tarihe geçti.
Yetkililer, bu patlamanın son altı yılın en büyük Güneş patlaması olduğunu ve aynı zamanda 10 Eylül 2017'den bu yana görülen en büyük patlama olduğunu açıkladı. NASA, Güneş'in devasa bir patlaması sırasında ortaya çıkan olayları uzay aracı kameralarıyla videoya kaydetti.
Güneş patlamasının etkileri, kısa dalga radyo kesintileriyle Amerika kıtasında hissedildi. NASA, 14 Aralık'ta gerçekleşen bu rekor düzeydeki patlamayı doğrularken, bunun Güneş Döngüsü 25 içinde kaydedilen en güçlü patlama olduğunu belirtti.
Solar Dynamics Observatory gözlemevi, Güneş'in güçlü bir X2.8 sınıfı patlama yolladığını teyit etti. Bu patlama, Güneş Döngüsü 25 içindeki en güçlü patlama olarak kayıtlara geçti.
Uzay uzmanları, patlamaları güçlerine göre sınıflandırıyor: B, C, M ve X sınıfları. X2.8, oldukça güçlü bir patlama olarak değerlendirilse de tarih boyunca kaydedilen en büyük patlama, 2003'te meydana gelen X45 olayı olarak biliniyor. X sınıfı patlamalar genellikle 1 ile 9 arasında bir ölçekte yer alıyor.
NOAA'nın yayınladığı güncellemeye göre, bu patlama muhtemelen kaydedilen en büyük solar radyo olaylarından biri. ABD'de uçaklarda önemli radyo iletişim parazitinin yaşandığı belirtildi.
Güneş patlamaları, iletişim ekipmanlarını, elektrik şebekelerini ve uzay araçlarını etkileyebilirken Uluslararası Uzay İstasyonu'nda herhangi bir aksaklık yaşanmadı.
NOAA'nın değerlendirmesi, olası Koronal Kütle Atımı'nı (CME) analiz etmeyi ve bu konuda güncellemeler sağlamayı planladıklarını belirtti. SpaceWeather.com'un haberine göre, bu CME'nin doğrudan Dünya'ya yönelik olmasa da etkilerinin olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu hafta Güneş'te iki küçük CME tespit edildiğini ve hafta sonu Dünya'ya ulaşabileceğini belirtti. Kuzey Işıkları'nın bu durumdan etkilenebileceği öngörülüyor.