NASA uzaylıların yaşayabileceği bir gezegeni mi buldu?
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), galakside yaşam barındırabilecek bir gezegen keşfetti. Bu keşif, uzaylıların varlığına dair umutları artırıyor.
Bilim insanları, dünya dışı yaşam arayışında belirli kriterlere dayanıyor. İleri bir medeniyetin varlığı, gezegenin çevresinde doğal olmayan yapıların ve enerji yayılımlarının tespit edilmesiyle anlaşılabilir. Daha basit canlıların bulunduğu gezegenlerin ise, yıldızlarına ne çok yakın ne de çok uzak olmamaları, yani suyun sıvı halde bulunabileceği bir mesafede olmaları gerekiyor.
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, uluslararası bir bilim ekibi tarafından yapılan gözlemler sonucunda LHS 1140 b adlı bir gezegenin atmosferini analiz etti. Chip dergisinin haberine göre, bu gezegen 48 ışık yılı uzaklıkta ve yıldızına olan uzaklığı, sıvı suyun varlığına uygun bir konumda. Ayrıca, gezegenin sıvı su okyanuslarına ve nitrojen açısından zengin bir atmosfere sahip olabileceği tespit edildi.
Université de Montréal'den baş yazar Charles Cadieux, "Şu anda bilinen tüm ılıman dış gezegenler arasında LHS 1140 b, güneş sistemimiz dışında su bulabileceğimiz en yüksek ihtimali barındırıyor," dedi.
Bilim insanları, yaşamın varlığı için sıvı suyun bulunmasının kritik olduğuna inanıyor. LHS 1140 b, yıldızının "Goldilocks bölgesi" içinde yer alıyor, yani suyun sıvı olarak bulunabileceği ideal mesafede. Bu ötegezegen, Dünya'nın yaklaşık altı katı kütleye sahip ve suyun oluşabileceği kadar güneşten uzak bir mesafede bulunuyor.
Bu keşif, uzaylı yaşamının varlığına dair umutları artırırken, bilim dünyasında da büyük bir heyecan yarattı.