NASA Ay'daki depremleri ölçmek için düğmeye bastı! 

TAKİP ET

NASA, bir sonraki insanlı Ay görevinde depremleri izlemek için Dünya'nın uydusuna sismograf yerleştirecek.

2026'da gerçekleşmesi planlanan Artemis 3 görevinde, Ay Ortamı İzleme İstasyonu (LEMS), astronotların Ay'a götüreceği ilk üç yük arasında yer alacak. Bu kompakt sismograf, Ay'ın güney kutbunda depremlerin neden olduğu yer hareketlerini sürekli olarak izleyecek.

Daha önce Apollo görevlerinde Ay'ın yüzeyine yerleştirilen sismograflar, buradaki ilk depremleri tespit etmişti. Ancak, o görevler Ay'ın ekvatoruna yakın ve Dünya'ya bakan yüzeyinde gerçekleştirildi. NASA'nın yeni görevi, Ay'ın güney kutbundaki sismik verilere erişmek ve bu bölgenin insan yaşamına uygun olup olmadığını anlamak için önemlidir.

LEMS'in Ay yüzeyinde üç aydan iki yıla kadar çalışması planlanıyor ve Ay'ın jeofiziksel faaliyetlerini uzun süre boyunca ölçmesi bekleniyor. Artemis 3 astronotlarının eşlik edeceği diğer araçlar ise Ay'ın tarımsal bitki örtüsü üzerindeki etkileri izleyecek olan Lunar Effects on Agricultural Flora Instrument ve Ay yalıtkanlığını analiz edecek olan Lunar Dielectric Analyser.

Ay'daki depremler genellikle Dünya ve Ay arasındaki kütleçekimsel çekimin bir sonucudur ve bu çekim gücü gelgitlere neden olur. Ayrıca, Ay yüzeyinin sıcaklık değişimleri de sarsıntılara yol açabilir; gündüzleri 121 dereceye kadar ısıtılan yüzey, geceleri eksi 133 dereceye kadar soğuyabilir. Bu büyük sıcaklık değişimleri, Ay'ın genleşip büzülmesine ve dolayısıyla sismik aktiviteye neden olabilir.

Bu nedenle, sismik veriler, Ay'ın altında neler olduğunu anlamak için kritik bir öneme sahiptir.

NASA LEMS deprem Apollo