Mısır'da 4100 yıllık büyük keşif! Gün yüzüne çıktı

TAKİP ET

Sakkara'daki arkeologlar, 4.100 yıl öncesine ait, bir firavun doktorunun mezarını gün yüzüne çıkardı.

Antik Mısır, sadece mimari harikalarıyla değil, tıp bilimindeki ilerlemeleriyle de tanınır. Bilinen en eski doktor belgeleri Mısır'dan gelmektedir ve firavunların hastalıklarını tedavi eden doktorlar hakkında bilgi verir. Mısırlılar, kardiyovasküler sistem, bunama, depresyon ve diş hekimliği gibi alanlarda öncü keşifler yapmışlardır.

TETİ NEB FU'NUN MEZARI

İsviçre ve Fransa'dan bir arkeolog ekibi, Sakkara'da "firavunu bizzat tedavi eden" doktor Teti Neb Fu'nun mezarını keşfetti. Mezar yağmalanmış olsa da, duvar resimleri ve hiyeroglif yazıtlar, doktorun kimliğini ve tıbbi uzmanlıklarını detaylandırıyor.

DOKTORUN UNVANLARI

Teti Neb Fu, önemli bir şahsiyet olarak tanımlanıyor. Sarayın baş hekimi olarak bilinen doktor, zehirli ısırıklardan koruma sağladığına inanılan tanrıça Serqet'in "büyücüsü" unvanını taşıyordu. Cenevre Üniversitesi Mısırbilimcisi Philippe Collombert, bu unvanın zehirli ısırıklar konusunda uzmanlığı gösterdiğini belirtiyor.

Ayrıca, Teti Neb Fu'nun "tıbbi bitkilerin yöneticisi" ve "baş diş hekimi" unvanlarına sahip olduğu yazıtlarla sabit. Manchester Üniversitesi'nden Roger Forshaw, Antik Mısır'da dişçilikle ilgili kanıtların nadir olduğunu ifade ediyor.

MEZARIN DEKORASYONU

Mezar, çeşitli kaplar ve canlı renklerle boyanmış parlak duvar resimleriyle süslenmiş. Collombert, bu resimlerin 4.000 yıllık olmasına rağmen renklerinin hala parlak ve canlı olmasının inanılmaz olduğunu söylüyor.

Teti Neb Fu'nun hangi firavunlara hizmet ettiği belirsizliğini korusa da, II. Pepi veya ardından gelen firavunlar olabilir. Mezarın bulunduğu dönem, Mısır'ın birleşik ve piramit inşaatlarının devam ettiği zamanları içerir. II. Pepi'den sonra Mısır parçalanmaya başlamış ve bu da Birinci Ara Dönem olarak bilinen dönemi başlatmıştır.

Ne yazık ki, mezarda insan kalıntılarına rastlanmadı ve mezar neredeyse tamamen yağmalanmış olarak bulundu