Kara deliğin sırları açığa çıkıyor

TAKİP ET

Event Horizon Telescope (EHT) ekibi, Grönland'da bulunan ek bir teleskopun katkısıyla, 2019'da çekilen ilk kara delik görüntüsünden daha ayrıntılı bir görüntü elde etti. Bu yeni görüntü, süper kütleli kara deliklerin çevresindeki fiziksel süreçleri daha net bir şekilde gösteriyor.

2017'de dünya çapındaki sekiz yüksek irtifa teleskopu kullanılarak yakalanan ilk görüntü, karmaşık teknik gereksinimleri içeriyordu. Atomik saat senkronizasyonu, Dünya'nın dönüşünü kullanma ve büyük miktarda ham veriyi işleme gibi zorlu adımlar sonucunda, bir kara delik ve yakınındaki yıldızlardan emilen madde ile oluşturulan "donut" şeklini gösteren bir görüntü ortaya çıkmıştı.

EHT ekibi, Grönland'daki ek teleskop ile bir yıl sonra daha keskin bir görüntü elde etti. Büyük Milimetre Teleskobu'nun 50 metrelik yüzeyi kullanılarak yapılan bu gözlemler, kuzey-güney yönünde görüntü kalitesini önemli ölçüde artırdı. Ayrıca, yeni veri analizi teknikleri geliştirilerek doğruluk daha da arttırıldı.

Yeni görüntü, kara deliğin bir tarafının diğerine göre neden daha parlak göründüğünü açıklayan Doppler/Einstein etkilerini net bir şekilde gösteriyor. Görüntüler arasında parlak noktanın sağa kaydığı gözlemlendi.

ASIAA’dan Dr. Britt Jeter, "Gördüğümüz sallanma miktarı, kara deliğin etrafındaki manyetik alan ve plazma ortamı için teorilerimizi test etmek için kullanabileceğimiz bir şey" diyor.

Yeni görüntü ayrıca, görüntüleme tekniğinin bilimin sağlam ve tekrarlanabilir olduğunu gösteriyor. EHT İşbirliği, 2024’ün ilk yarısında yapılacak yeni gözlemlerle bilimi ilerletmeye devam edecek ve bilim insanları, kara deliğin kaotik hareketlerini gösteren ilk "video"yu yakalamayı umuyor. Ancak, nihai sonuca ulaşmak birkaç yıl sürebilir ve birçok bilim insanının katılımını gerektirebilir.