Gökbilimcilerden uzayda yaşam arayışında önemli adım
Astronomi uzmanları, derin uzayda 'kaynayan okyanuslarla örtülü' bir gezegeni keşfetti.
Gökbilimciler, Dünya dışında yaşanabilir koşullar arayışını derinleştiren keşiflerle, tamamen derin su okyanuslarıyla kaplı olabilecek uzak bir gezegeni gözlemlediler.
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından yapılan gözlemler, yaklaşık 70 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Dünya'nın iki katı yarıçapına sahip bir gezegenin atmosferinde su buharı, metan ve karbondioksitin kimyasal izlerini ortaya çıkardı. Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, bu kimyasal karışım, gezegenin tamamının sularla kaplı olabileceği düşüncesini desteklemektedir. Aynı zamanda atmosferde tespit edilen kimyasallar, yeni keşfedilen gezegenin yüzeyinde devamlı fırtınaların yaşandığına dair de bir işaret olabilir.
Çalışmanın lideri olan Profesör Nikku Madhusudhan, "Bu gezegenin okyanus sıcaklığının 100 derecenin üzerinde veya daha fazla olabileceğini düşünüyoruz. Ancak yüksek atmosferik basınç altında, bu kadar yüksek sıcaklığa sahip bir okyanusun hâlâ sıvı olup olmayacağı ve yaşanabilir olup olmadığı konusunda belirsizlik bulunmaktadır" şeklinde açıklamada bulundu.