Çin ile Tayland arasında Ay'da uzay ortaklığı
Çin ve Tayland arasında uzay keşfi ve barışçıl kullanımı hakkında iki anlaşma imzalandı. Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin açıklamasına göre, bu anlaşmalar ortak uzay projeleri, bilimsel değişim programları ve personel eğitim planlarını kapsıyor.
İki ülkenin ILRS'nin projelerine ilişkin uygulamalar geliştireceği, bilim, mühendislik ve uluslararası işbirliği alanlarında uzman ekipler oluşturacağı ve bir ortaklık planı hazırlayacağı belirtildi. Bu anlaşma ile Çin ve Tayland, Lacang-Mekong İşbirliği çerçevesinde uzay alanında bilgi paylaşımı ve ortaklık merkezi kurulması için de işbirliği yapacaklar.
Tayland tarafından tasarlanan bir uzay meteorolojisi uydusu, Çin'in Ay keşif görevi "Çang'ı 7" ile birlikte uzaya fırlatılmak üzere seçilmişti. Ayrıca, Çin ve Tayland, Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) çatısı altında işbirliklerini devam ettiriyorlar.
Çin'in Ay'a insanlı sefer düzenleyerek ayak basmayı ve 2050'ye kadar Ay'da tamamen işlevsel bir araştırma üssü kurmayı hedeflediği belirtiliyor. ILRS projesi kapsamında, istasyonun temeli için ilk aşamada, 2028'e kadar 3 keşif görevinin gerçekleştirileceği planlanıyor. Bu görevler arasında Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplama, Ay'ın güney kutbunda keşif yapma ve doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulama gibi çalışmalar bulunuyor.
İkinci aşamada, 2030-2040 yılları arasında Ay'da araştırma üssünün inşası için planlanan 5 insanlı sefer düzenlenmesi öngörülüyor. Üçüncü aşamada ise ILRS'nin daha ileri altyapı çalışmalarıyla uygulama odaklı bir üsse dönüştürülmesi planlanıyor. İstasyonun, 2050'de Mars, Venüs ve ötesindeki uzay görevlerini destekleyecek çok yönlü bir araştırma üssü haline getirilmesi hedefleniyor.