Bilim dünyasında çığır açan bir gelişme: İnsan hücrelerinden canlı robotlar üretildi

TAKİP ET

ABD'li araştırmacılar, insan hücrelerinden türetilen küçük robotları geliştirdi. Bu robotların ileride insan vücudunda dolaşarak yaraları veya hasarlı dokuları onarma potansiyeline sahip olabileceği düşünülüyor.

Daha önce, Afrika pençeli kurbağasının embriyolarından elde edilen kök hücrelerle benzer robotlar oluşturulmuştu ve bunlara "zenobot" adı verilmişti. Şimdiyse aynı ekip, insan kök hücreleri üzerinde benzer bir süreci tekrarladı.

Araştırma ekibi, antrobotların tam anlamıyla canlı organizmalar olmadığını ve bu nedenle tamamen canlı olarak nitelendirilemeyeceklerini belirtiyor. Bu minik cihazlar tam bir yaşam döngüsüne sahip değiller.

Michael Levin, araştırmanın yazarlarından biri, "Bu bir robot mu, bir hayvan mı, bir makine mi? Bu tür sorular aslında ana noktayı gözden kaçırabilir. Asıl mesele, bu konunun ötesine geçmek" dedi.

Çalışmada, farklı yaş ve cinsiyetteki bağışçıların nefes borusundan alınan yetişkin insan hücreleri kullanıldı.

Araştırmacılar, antrobotların insan vücudundaki hasarı taklit eden insan nöronları üzerinde deneyerek bunun mümkün olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Bulgular, robotların henüz tam olarak insan dokularının iyileşme mekanizmasını anlamadığını ancak nöronların hasarlı bölgelerinde büyümeyi teşvik ettiğini gösterdi.

Levin'e göre, antrobotların laboratuvar ortamının dışında hayatta kalmaları mümkün değil. Levin, "Bu robotlar, özel bir ortam dışında yaşayamazlar. Belli bir süre sonra biyolojik olarak parçalanıp kaybolurlar" şeklinde konuştu.

zenobot antrobot kök hücre