Altılı Masa'da start verildi: 3 farklı senaryo gündemde
Seçim süreci hızla yaklaşırken kulis bilgileri de gelmeye devam ediyor. Altılı Masa Cumhur İttifakı'na karşı henüz adayını açıklamazken, "Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş" için 3 farklı senaryo üzerinde çalışmalar yapıldığı iddia edildi.
26 Ocak tarihinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde yapılacak olan Altılı Masa zirvesi öncesi çalışmalar da hızlandı. "Ortak Politika Metni" ve "Geçiş Süreci Yol Haritası" için son düzenlemelerin yapıldığı belirtilirken, iki metnin de 30 Ocak tarihinde duyrulacağı açıklandı.
Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre, Altılı Masa'nın iktidara gelmesi durumunda "güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş" için 3 farklı senaryonun hazırlandığı bildirildi.
1- 400 vekil ve üzeri: Masadaki partilerin toplam milletvekili sayısı 400 ve üzerinde olursa, “Seçilen ortak cumhurbaşkanı ve oluşturacağı kabine bir yıl görev yapacak.” Bu süreçte güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişte altyapı oluşturulacak ve bir yılın ardından Türkiye seçime gidecek.” Böylece, “Tartışmalı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine” son verilecek.
2- Referandum aralığı: “6’lı masanın 360 ila 399 arası milletvekili çıkarması” öngörüsünde bulunuluyor. Eğer masadaki partiler bu aralıktaki kadar vekil çıkarabilirse “güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişe” ilişkin anayasa değişikliği Meclis’te 400 “evet” oyuna ulaşamasa dahi cumhurbaşkanınca referanduma götürülecek. Bu seçenekte ise “cumhurbaşkanı ve kabinenin 2 yıl iktidarda kalması” öngörülüyor.
3- 360 vekilin altı: En kötümser senaryoya göre, muhalefet Meclis’te çoğunluğu sağlayacak ancak güçlendirilmiş parlamenter sistem değişikliği için referanduma gitme yeterliliğine ulaşamayacak.
Öte yandan Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayının da şubat ayında açıklanacağı iddia ediliyor.