150 yıllık evrim tartışması yapay zekanın cevabıyla son buldu
Kuşların ve kelebeklerin renk ve desen çeşitliliği üzerine süregelen tartışmalar, ünlü biyologlar Charles Darwin ve Alfred Russel Wallace arasında yıllarca süren bir anlaşmazlığa neden oldu. Bu evrim sorunu, 150 yıl sonra yapay zeka tarafından çözüldü.
Evrim teorisinin kurucuları olan Darwin ve Wallace, kuş ve kelebeklerin renk ve desen çeşitliliğinin sebepleri konusunda farklı görüşlere sahipti. 1800'lerde başlayan bu bilimsel çatışma, akademik çevreleri de ikiye böldü. Darwin, kelebeklerin renk ve desen çeşitliliğinin cinsel seçilimden kaynaklandığını savunurken, Wallace doğal seçilimin de önemli bir rol oynadığını öne sürüyordu.
Darwin'in teorisine göre, kelebek dişileri erkekleri görünümlerine göre seçiyor, bu da erkeklerde daha fazla çeşitlilik yaratıyordu. Wallace ise doğal seçilimin, türlerin çevreye uyum sağlama yeteneğine göre farklılıklar oluşturduğunu belirtiyordu. Doğal seçilim, canlıların ortamlarına daha iyi uyum sağlayıp hayatta kalmalarına ya da uyum sağlayamayıp yok olmalarına dayanıyor.
Geçtiğimiz pazartesi günü yayımlanan bir çalışma, 19. yüzyılda başlayan bu tartışmayı çözüme kavuşturdu. Çalışma kapsamında, kuşkanatlı kelebeklerin farklı türlerine ait en az 16 bin görüntü incelendi. Bu kelebekler, erkek ve dişiler arasında belirgin farklılıklar gösterdikleri için seçildi.
Araştırmacılar, yapay zeka yardımıyla kelebeklerin kanat biçimlerini, renk ve desenlerini analiz etti. Çalışmanın baş yazarı Dr. Jennifer Cuthill, "Farklı biyolojik gruplarda ve hem erkekler hem de dişiler arasında ne kadar çeşitlilik olduğunu test etmek için ilk kez evrimin görünür boyutlarını ölçebiliyoruz" dedi. Makine öğreniminin, biyolojik çeşitliliği yaratan ve sürdüren evrimsel süreçler hakkında yeni bilgiler sağladığını belirten Cuthill, "Bu canlıların erkeklerindeki çeşitlilikler daha belirgin olduğu için genellikle dişiler üzerine daha az çalışma yapılıyor" diye ekledi.
Analizler sonucunda bilim insanları, erkek kelebeklerin genellikle daha farklı şekil ve desenlere sahip olduğunu belirledi. Ancak, hem erkeklerin hem de dişilerin genel çeşitliliğe katkıda bulunduğu da ortaya çıktı.
Bu bulgular, Darwin ve Wallace'ın her ikisinin de kısmen haklı olduğunu ortaya koydu. Dr. Cuthill, "Erkek kelebekler arasında görülen yüksek seviyedeki çeşitlilik, Darwin'in öne sürdüğü gibi erkek çeşitliliği üzerinde, dişilerin eş seçiminden kaynaklanan cinsel seçilimin gerçek dünyada önemli bir yer tuttuğunu destekliyor" ifadelerini kullandı.
Dişi kelebeklerin görünümlerinin, kendi türlerindeki erkeklerden daha fazla çeşitlilik gösterdiği durumlar, Wallace'ın doğal seçilimin türler arası çeşitliliği ve dişi kelebeklerdeki farklılıkları önemli ölçüde etkilediği tezini doğrular nitelikte.